Türkiye’nin başarısı Sovos’a önemli atama getirdi… Elçim Sirek, EMEA bölgesinin Satış Başkan Yardımcısı oldu
4 mins read

Türkiye’nin başarısı Sovos’a önemli atama getirdi… Elçim Sirek, EMEA bölgesinin Satış Başkan Yardımcısı oldu

Necla DALAN

Sovos, 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren her büyüklükteki işletme için vergi teknolojileri çözümleri sunan global bir şirket. Dünya genelinde 100 binden fazla müşteriye hizmet veriyor ve Fortune 500 listesindeki şirketlerin yarısı bu müşteriler arasında yer alıyor. Türkiye’de 100 binin üzerinde tekil müşteriyle çalışıyor. Yıldız Holding’den Apple’a, Anadolu Grubu’ndan Amazon’a devler de e-ticaret sitesinde takı satan kişi de müşterisi…

Sovos bir süre önce dünyayı EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Asya), Amerika ve Latin Amerika olarak üç bölgeye ayırdı. Vergi regülasyonlarında dünyada lider olan ve dijitalleşmede Amerika ve Avrupa’nın önünde bulunan Türkiye’nin başarısı Sovos içerisinde önemli bir atamayı da beraberinde getirdi.

Üç yıldır Sovos Türkiye Ülke Müdürü olan Elçim Sirek ekibiyle Türkiye’de verginin dijitalleşmesiyle doğan yasal yükümlülükleri şirketler için kolaylaştıran çözümlere imza attı ve EMEA Bölgesinden Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı olarak atandı. Sirek, globaldeki bu yeni sorumluluğu ile 70’ten fazla ülkede Sovos’un faaliyetlerinde önemli bir rol oynayacak.

“TÜRKİYE’DE YAPTIKLARIMIZI AVRUPA’YA UYARLAYACAĞIZ”

Elçim Sirek’le buluştuk ve hem yeni görevini hem de hedeflerini konuştuk. Sirek, “Türkiye hem bölgede hem dünyada örnek bir ülke ve Türkiye’de yaptıklarımızı şimdi oraya uyarlayacağız. Türkiye’de Ar-Ge merkezimizde 61 ülkeye vergiyle ilgili regülasyon uyumluluk uygulamalarını geliştiriyoruz. Hatta birçoğuna hizmet buradan veriliyor. Geçen hafta global CFO’umuz Türkiye’deydi. Amerika’nın ve dünyanın geri kalanının Türkiye’den öğreneceği çok şey olduğunu söyledi” diye konuştu.

Elçim Sirek’le sohbetimizde öğrendim ki bu göreve atanmasında Avrupa’daki Dijital Çağda KDV (ViDA–VAT in the Digital Age) adlı programın rolü çok büyük. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geliştirilen bu program Türkiye ve Latin Amerika ülkelerinin tecrübelerinden yola çıkarak hazırlandı. AB ülkelerinin mevcut KDV sistemini iyileştirmek ve dolandırıcılığı daha iyi önlemek için teknolojiyi kullanmayı hedefliyor. Sirek, bu konuyla ilgili şunları söyledi:

AVRUPA’DA 11 MİLYAR EURO KAÇAĞIN ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR

“AB Komisyonu, e-faturaya geçişin KDV dolandırıcılığını yılda 11 milyar euroya kadar azaltacağını tahmin ediyor. Şirketlerin vergi ile ilgili maliyetlerinin de önümüzdeki 10 yıl içinde yılda 4,1 milyar euronun üzerinde azalmasını bekliyorlar. Bu sistem

e-ticarettte, diğer üye ülkelerdeki tüketicilere satış yapan işletmelerin tüm AB için yalnızca bir kez kayıt yaptırmalarına ve KDV yükümlülüklerini tek bir dilde tek bir online portal üzerinden yerine getirmelerine olanak tanıyacak. Biz de VİDA ile gelişmekte olan regülasyonlar için en iyi çözümleri hazırlamak ve şirketleri bunları doğru şekilde almasını sağlayacağız. Hedefimiz şirketlere bir ekosistem sunabilmek. Sovos Compliance Cloud platformunun lansmanını yeni yaptık. Birkaç yüz milyon dolar yatırım yapılan bu platformla dünyanın her yerinde vergi regülasyonlarına uyumluluğu garanti ediyoruz.”

BİR YIL İÇİNDE E-FİŞE GEÇMEK ZORUNLU OLACAK

Elçim Sirek, Türkiye ile ilgili bazı bilgiler de verdi. Buna göre Türkiye’de şu an kullanılan e-belgeler; e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu, e-serbest meslek makbuzu, e- bilet ve e-dekont. Şimdi e-fiş uygulaması geliyor. Serik, Migros’la büyük bir projeye başladıklarını belirterek, “Hem online hem mağaza alışverişlerinde dijital belge gelecek. Şu anda zorunlu değil ama yakın zamanda olacak. Bir yıl içinde tüm perakendeciler geçmek zorunda kalacak. Bu uygulamayla tahsilat hızı da artacak” dedi.

E-FATURA MÜKELLEF SAYISI 5 KATTAN FAZLA ARTTI

Bu arada Sirek’in verdiği bilgiye göre Türkiye’de 2024 Mart ayı itibarıyla 1 milyon 182 bin 390 e-fatura mükellefi var. Çok değil 2019 yılında bu sayı sadece 187 bin 597 idi. Türkiye’de 2020’de 670 milyon TL olan e-dönüşüm sektörü pazar

büyüklüğü 2023’te 1,8 milyar TL’ ye ulaştı. 2026’ya kadar pazarın her yıl ortalama yüzde 22 büyümesi öngörülüyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir